ZUCKER UND GESUNDE ALTERNATIVEN

 

Myths, facts and a brief overview:

No sugar is good or bad, right or wrong, per se. Sugar is even extremely important to keep our brains and thus us alive. As is so often the case with sugar, the right amount is important. There are now many sugars that are claimed to be healthy or improve performance. Some alternatives seem to work better than classic sugar, but unfortunately, many of the popular beliefs about sugar are little more than a myth. Below is a quick, simple overview of the different sugars, their advantages and disadvantages. For a quick orientation you will find an overview table at the bottom with the most important information at a glance.


Household sugar is probably the best-known of all sugar, of which every German consumes around 35kg per year, 200 years ago it was just 3kg. The former luxury product has developed into a mass product in the last 100 years and can be found in almost all sweets, lemonades and fruit juices. The high sugar content in lemonade - like cola with 37 sugar cubes per liter - is widely known. However, it is often underestimated that fruit juices also have a comparably high sugar content, such as apple juice with around 40 sugar cubes per liter. It is no longer a secret that household sugar promotes caries and burdens the body with a rapid rise in blood sugar (and then a rapid fall in blood sugar). Nevertheless, this sugar is still used in too large quantities today.

Viele Menschen suchen deswegen Alternativen zum normalen Haushaltszucker. Allen voran finden sich viele Empfehlungen auf Fruktose, umzusteigen. Dieser Zucker hat einen niedrigeren glykämischen Index, lässt den Blutzucker also langsamer ansteigen. Allerdings wirken sich größere Mengen dieses Zuckers – der natürlicherweise in Früchten, Honig und in verarbeiteten Produkten wie Agavendicksaft und Sirup vorkommt – ebenfalls negativ auf die Gesundheit aus, indem z.B. der Fettabbau gehemmt wird und es zur Bildung von Harnsäure kommt. Schon kleine Mengen fördern zudem Karies. Visit https://athletics-pharma.de/

Traubenzucker (Glukose) wird gern bei Unterzuckerung in purer Form verabreicht, kommt aber nicht nur pur, sondern auch als Baustein der Stärke in kohlenhydratreichen Lebensmitteln vor. Brot, Nudeln, Kartoffeln und Hülsenfrüchte sind solche stärkehaltigen Lebensmittel und häufig unterschätzte Zuckerlieferanten in der täglichen Ernährung. Kein anderer Zucker lässt den Blutzuckerspiegel so schnell ansteigen wie Traubenzucker. Bei gelegentlicher Unterzuckerung ist dieser Effekt hilfreich, gesünder wäre es aber, gar nicht erst in diesen Zustand zu gelangen, denn der extrem schnelle Anstieg und der anschließende Abfall des Blutzuckerspiegels belasten den Körper ungemein. Am gesündesten ist ein ausgewogener Blutzuckerspiegel auf niedrigem Niveau. Read more..

 

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